Gødning er processen med at tilføre næringsstoffer til jorden. Dette gøres ofte for at hjælpe afgrøderne med at vokse, da de har brug for visse næringsstoffer for at trives. Der findes mange forskellige typer gødning med hver sit sæt af næringsstoffer. Det er vigtigt at vælge den rigtige type gødning, da over- eller undergødning kan have negative konsekvenser for afgrøderne.
Gødning af grøntsager
Som alle andre planter har grøntsager brug for næringsstoffer for at vokse sundt og give et godt udbytte. Gødning leverer disse vigtige næringsstoffer og kan anvendes enten før plantning (som jordforbedring eller “gødning”) eller i løbet af vækstsæsonen som et supplement.
Der findes mange forskellige gødningstyper, og hvilken type gødning der er bedst at bruge, afhænger af din specifikke situation. Hvis du ikke er sikker på, hvilken type gødning du skal bruge, kan du spørge din lokale haveforretning til råds.
Organisk gødning
Organisk gødning har mange fordele i forhold til kemisk gødning. For det første kan de forbedre jordens struktur og øge jordens evne til at holde på vandet. For det andet kan de give en langsom frigivelse af næringsstoffer og mindske risikoen for udvaskning. For det tredje kan de øge mikroorganismernes aktivitet i jorden og forbedre nedbrydningen af organisk materiale. For det fjerde kan de forbedre jordens frugtbarhed og gøre den mere produktiv. Endelig er de miljøvenlige og udgør ingen trussel mod menneskers sundhed eller miljøet. Du kan læse mere her GroGreen.
Organiske gødningsstoffer er hovedsagelig opdelt i to kategorier: husdyrgødning og planterester. Husdyrgødning opdeles yderligere i husdyrgødning (f.eks. svinegødning, kvæggødning) og fjerkrægødning (kyllingegødning). Planteaffald omfatter halm, skaller, bagasse og andet planteaffald.